2013. december 23., hétfő

Hóesés helyett

Sokat gondolkodtam a téli dekoráción, és már majdnem le is mondtam róla. Aztán láttam hungarocellből faragott hópihéket, gondoltam festek olyat, de mire észbe kaptam, már elfogyott. Rátaláltam egy jópofa online hópihefaragó játékra, ez is ihletet adott, hogy majd papírból faragok én, készült is pár, de nem tetszenek annyira... Már napok óta rajzolgattam magamnak kedves kis hópihéket, mikor végre beugrott: rajzolni fogok, méghozzá üvegmatrica festékkel!


A készletem elég régi, de még mindig használható. A beszáradt darabokat könnyen ki lehet halászni a tubus tetejéből, a festéket pedig nem árt kicsit felrázni. A Gyöngyházszínűt, az ezüstöt és az átlátszót vettem elő. A pontos munkához szükségem volt egy fogpiszkálóra és egy gombostűre is.


Első lépésként felrajzoltam pár hópelyhet, majd a lapot egy lefűzhető irattartóba csúsztattam. Így egyrészt nem csúszik el a papír, másrészt a genotherm tökéletesen alkalmas a feladatra. Lehet rá festeni, és mivel nem teljesen sima a felülete, ráadásul elég hajlékony, így könnyebben leszedhetőek róla a kész minták.Az alapvonalakkal kezdtem, ezt közvetlen a tubusból vittem a lapra.


Az apró részletekhez használtam a fogpiszkálót. Még száradás előtt az alapvonalakból rajzoltam ki a vékonyabb vonalakat. Ahol kellett, ott újabb rétegben megrajzoltam a vastagabb vonalakat, máshol pedig a vékonyra száradt kisebb vonalakra húztam még egy réteget.


Jellemző a festékre, hogy száradás közben besötétül.


Ekkor vittem fel rá az átlátszó réteget. A festék maga fehér színű, száradás közben válik áttetszővé. Kell egy kicsit vastagabb réteg, hogy könnyen le lehessen venni és sehol se szakadjon el, de túl vastagon se szabad felvinni, mert száradás után is tejszerű maradhat. Ennél a lépésnél jött jól a gombostű is, ugyanis a festékben időnként keletkeznek pici buborékok, amiket még a száradás előtt ki kell lyukasztani, hogy ne hagyjanak nyomot.


Emlékeim szerint régen egy nap alatt megszáradtak, most azért kicsit több kellett hozzá, de ez valószínűleg azért van, mert régi. A legtöbb hópelyhet az ablakra raktam, de jutott a tükörre is. Bármilyen üvegfelületen jól mutat.


Örömmel jelentem, nálam már havazik... legalábbis az ablakból nézve, hatalmas pelyhekben. Természetesen ettől még vigasztalhatatlan vagyok, amiért nem lesz fehér a Karácsony, de így azért mégis más egy kicsit.


Nem egy utolsó pillanatban is elkészíthető dekoráció, az biztos, legalább két nap kell hozzá, de szerintem megéri szöszölni vele! : )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése