2015. március 31., kedd

Textilfestés, első próbálkozás

Már nagyon-nagyon régen volt, mikor elhatároztam, hogy kipróbálom a textilfestést, méghozzá párnákon. Aztán beszereztem egy üveg festéket, vettem alapanyagot a párnához és lázas bagolytervezésbe kezdtem, eleinte kézzel...Mikor már konkrétabbak voltak az elképzeléseim, Illustrátosban vázoltam fel két madárkát.
Végül nagy nehezen - pedig nem nagy feladat, itt főként a varrógép és a halasztgatás okolható - elkészültek a párnák, rá a huzatok, és jöhetett a legizgibb, a festés!Idő közben sikerült beszereznem egy textilfilcet is, így kapásból két technikát próbálhattam ki. A lenti képen a bal oldali bagoly készült filccel, a másik ecsettel és festékkel. Nem igazán tudtam eldönteni, melyik megoldás tetszik jobban.

Elsőnek festettem, ami elég sok időbe telt, és nem is lett olyan szép pontos, mint szerettem volna. Ellenben a végeredmény határozottan tetszett, pont az ecsetvonások miatt lett egyedi, kézműves jellegű. A teljesen kitöltött felületeken, például a szemen és a szemöldökön kitűnik, mennyire mély a festék színe. Egy-két hibát főleg a festék gyors száradása (vagy a lassú munka) eredményezett.

A filcet könnyebb volt kezelni, sokkal gyorsabban végeztem, de sajnos nem olyan szép telt a színe, mint a festéknek, és óvatosan kell a textilre nyomni (ez talán a márkától is függ), ugyanis könnyen magába szívja az anyag, és maszatos hatása lesz, mint ha a vonalak szélét kicsit elmostam volna.


Ez még csak a próba volt, Ezer ötletem van még, mindenképp lesz még folytatás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése