2015. április 7., kedd

Csomagoljunk füzetborítót!

Amíg iskolába jártam, rendszerint magazinok oldalaival csomagoltam a füzeteimet, és pár kacatok, eszközök tárolására szolgáló cipős dobozt is így öltöztettem fel. Viszont a vázlatfüzeteimre már évek óta agyalok valami kreatívabb megoldáson. Eleinte rajzolni szerettem volna, de mindnek mintás, feliratos a borítója és ez kitűnik a filc alól is. Lapra rajzolni, mintázni, majd azt felragasztani nem volt kedvem, viszont nem rég kitűztem egy jó kis ötletet a DIY Pinterest táblámra, ami nem csak olyan, amit még nem próbáltam, de a szorgosan összegyűjtött újságkivágásaimnak is újra hasznát veszem általa. Természetesen szokásomhoz híven tovább gondoltam a műveletet...


Amire szükség lesz:
- nem túl vastag kartonlap (pl gabonapelyhes doboz)
- ceruza
- körző
- vonalzó
- alkoholos filc
- szike vagy olló
- ragasztó
- újságlapok, csomagolópapírok, színes papírok
- színes ragasztószalag (pl. szigetelő szalag, dekortapasz)

A kartonlapra felszerkesztettem egy egyenlő szárú háromszöget, majd szikével kivágtam. Ez volt a sablonom. Más alakzat vagy méret is lehet, a lényeg, hogy szépen egymás mellé lehessen majd illeszteni a darabkákat.


A sablon segítségével szabtam ki a szimpatikus képrészleteket. Ha erős a karton, egyből körbe is lehet vágni szikével, de a bizonytalanoknak a körberajzolás, majd a vonalzó melletti kivágás, esetleg az olló a legjobb megoldás.


Ahogy haladtam a vágással, úgy alakítottam a borítóm elrendezését, ám csak a végleges kép összeállítása után kezdtem el felragasztgatni a darabokat. 2-3 mm távolságot hagytam a háromszögek között, de lehet akár szorosan egymás mellé is illeszteni. Ezt leginkább az határozza meg, milyen széles választóvonalat szeretnénk közéjük ragasztani. A legfontosabb, hogy a szigetelőszalag elég széles legyen ahhoz, hogy minden mellette lévő kép szélét fedje, így kisebb eséllyel fog később a borító megsérülni.


A szigetelőszalag feldarabolásához egy átlátszó műanyag lapot használtam, amire ráragadt, de könnyen le is tudtam venni róla. Más ragasztószalaggal talán könnyebb dolgozni, mert kevésbé nyúlik, de nekem ez volt kéznél, és a színe is pont megfelelt a feladatra. A nyúlás miatt előfordulhat, hogy a szigszalag egy idő után visszacsúszik eredeti méretére. Óvatosan kell bánni vele, hogy minél kevesebbet deformálódjon!

A lapok közti távolságokat figyelembe véve 4 mm széles csíkokra vágtam a szigetelőszalagot. A felragasztott szalag két oldalán, filccel jelöltem be a méretet, majd vonalzó és szike segítségével szabdaltam fel. Nem kell nagyon rányomni, elég csak finoman végighúzni az éles pengét a felületen, különben a hordozót is átvágjuk, és nehezebb lesz lehúzni a csíkokat.


A szeleteket óvatosan ragasztottam fel a képek közé, figyelve, hogy egyenes legyen, és mindkét oldalon fedje a széleket és sarkokat. Érdemes elsőnek a leghosszabbat letenni, majd méretben az utána következő, vele párhuzamosat, és így tovább. ahogy rövidülnek a vonalak, majd áttérni a másik irányra. Így egyrészt esztétikusabb lesz a végeredmény, más részt a szalagot is gazdaságosabban tudjuk felhasználni. A túllógó szalagvégeket vissza kell hajtani.


A válaszvonalak után jön a keret! Itt már nem szükséges méretre vágni a szalagot. Akkora szélt ragasztottam a borítóra, amekkora eltakarta a háromszögeket, majd a fennmaradó ragasztócsíkot behajtottam a lap hátuljára.


A spirálnál is hasonlóan csináltam. Az a legjobb, ha a szalag szélessége túllóg a borítón, rá a spirálra. A szike segítségével minden spirál mellett belevágtam a szigszalagba, így a ceruza végével könnyen közéjük tudtam simítani a ragasztást. Ahol elcsúszott, vagy nem ért ki a széléig, ott csaltam, és alkoholos filccel beszíneztem a fehér részeket. Más ragasztószalag használata esetén talán erre se lenne szükség, hiszen tartja a formáját, könnyebb vele dolgozni.


Kész is! Szerintem nagyon vagány lett! :)


Extra tipp!
Ha nagy igénybevételnek lesz kitéve a füzet, érdemes átlátszó borítással bevonni, hogy minimálisra csökkenjen a sérülés lehetősége. Ilyen esetekben teljesen áttetsző, öntapadós tapétát szoktam használni, írószerboltban  lehet kapni.

A füzetborító méreténél, a három szabad oldalon 1-1 cm-t hagyok rá, mikor kivágom a szükséges anyagot. Felragasztás előtt mindenképp ellenőrizzük, hogy teljesen pormentes-e a felület!


Először csak pár centire húzom le a hordozót az öntapadóról, és a ráhagyást figyelembe véve, felragasztom a borító szélére.


Ezt követően fogok egy konyharuhát, és miközben lassan és óvatosan húzom le a hordozót az öntapadóról, a ruhával rásimogatom a borítóra a fóliát. Tényleg nem érdemes elsietni, mert akkor buborékos lesz a felület. A szigszalag esetében például nem is tapad rá olyan szépen...


A spirálhoz érve ugyan azt teszem, mint korábban a szigetelőszalagnál. Nincs más hátra, mint levágni a ráhagyott szélek sarkait és óvatosan visszahajtani a borító hátoldalára. Ezek után nem eshet nagyobb bántódása a borítónak!A felhasznált anyagokat, színeket, sablonokat bátran lehet variálni, az eredmény garantáltan mindig egyedi lesz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése