2015. április 15., szerda

Wrap karkötő - ahogy én csinálom

Még tavaly egyszer hirtelen felindulásból beszereztem egy csomag gyöngyöt és szövött szálat egy "wrap" karkötőhöz, viszont akkor nem álltam neki megcsinálni, majd el is felejtettem. Nem rég viszont belebotlottam, mikor az ékszer alapanyagos dobozomban kutakodtam, és nem akartam tovább halogatni a dolgot.Az ötletet a Pinteresten tűztem ki, és más gyöngyökkel, más változatban is jól néz ki, szóval lehet nem ez lesz az egyetlen ilyen karkötőm...

Alapanyagok:
- szövött szál
- gyöngyök
- damil
- 2 db szálvég
- 2 db szerelőkarika
- delfinkapocs
- fogó
- olló

Eredetileg három sorosat terveztem. A gyöngyöket két sor zsineg közé kell felfűzni damil (vagy cérna, fonal) segítségével, ezért dupla olyan hosszú zsinórra lesz szükség, mint amilyen hosszú karkötőt szeretnénk, és ne feledkezzünk meg a ráhagyásról sem, hogy kényelmesen tudjunk dolgozni. Damilból sokkal hosszabb kell, de nekem sajnos csak pont annyi volt, mint a zsinegem, így már a második sornál elfogyott...

Első lépésként félbehajtottam a zsinórt, hurkot hagytam rá, és duplán rácsomóztam a damil végét. A hurokra azért van szükség, mert így be lehet akasztani, fel lehet fűzni valahová, ami stabilan megtartja a munkát, ezáltal könnyebb fűzni. Esetemben ez egy ceruzatartóba állított ecset volt.


A gyöngyöket a zsineg két szála közé, a damil segítségével kell rögzíteni. Sokféle képet láttam, nekem az alábbi képen látható technika tűnt a legjobbnak. A lényeg, hogy a fonott szál két szára szorosan közrefogja a gyöngyöt, és a damil is jól megfeszüljön rajta.


Ezt a megfelelő méret eléréséig kell ismételni. Ritka mintát készítettem, tíz fekete gyöngy után jött egy kék, majd ismét tíz fekete, és így tovább... Időnként rámértem a karomra, illetve azt is figyeltem, hogy fogy a damil, és minden esetben beleszámoltam a szálvégek és a kapocs hosszát is, ami alkatrész méretétől függően 3-4 cm. Így összesen 87 db gyöngyöt fűztem fel, de ez a szám nem mérvadó, hiszen a csukló kerülete és a gyöngy átmérője is befolyásolja a szükséges mennyiséget. A pontos gyöngymennyiség kiszámolásához ITT találtok segítséget.


A munka végére érve egyszerű hurokkal zártam le a karkötőt, ahogy a képen is látszik. A biztonság kedvéért kétszer is rácsavartam, jól megszorítottam, de mivel a damil is belekerül majd a szálvégbe, nem szabad, hogy elengedjen.


A szálvég felhelyezéséhez ollóra és fogóra lesz szükség. Először akkorára vágtam a karkötő mindkét végét, hogy pont végigérjen a szálvégen, majd elsőnek az egyik, majd a másik oldalát hajtottam rá a zsinórra és a damilra. Érdemes erősen összeszorítani, hogy véletlen se csússzanak ki belőle a szálak.


Már csak a karikák és a kapocs felhelyezése van hátra...


...és kész is! Szerintem teljesen megéri a fáradtságot!


Már a kimaradt gyöngyökkel is megvan a tervem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése