2015. augusztus 3., hétfő

Maradék gyöngyből fülbevaló

Az ékszereknek létrehozott Pinterest táblám tele van olyan szépségekkel, amiket egyszer mindenképp szeretnék megkaparintani, vagy elkészíteni. Néha azonban az olyan véletlenek szülik az új ékszereket, mint hogy kimaradtak gyöngyök a wrap karkötőből, és eszembe jutott ez a fülbevaló.


Nézzük, mi kell hozzá!


Alapanyagok és szükséges eszközök:
- memóriadrót
- gyöngyök
- lánc
- fülbevalóalap
- fogó (vágáshoz és hajlításhoz)

A fülbevaló stabil alapjához memóriadrótra van szükség. Szimpla ékszerdrótot is használhattam volna, de azt nehéz szépen, egyenletesen hajlítani, és fülbevalóként könnyen eldeformálódik. A memóriadróttal persze nehezebb dolgozni, de a végeredmény masszívabb lesz.


Először ránézésre kimértem, hogy a rendelkezésre álló gyöngymennyiséget és az ideális méretet figyelembe véve, mekkora drótra lesz szükségem, majd lecsíptem két egyforma, 12 cm-es darabot. Ezt követően a kúpos fogó segítségével hurkot hajlítottam mindkét drót egyik végére, de még nem szorítottam össze teljesen.


A gyöngyöket tetszőleges mennyiségben, sűrűségben és változatossággal lehet ráfűzni. Mivel nekem maradt ki kék is, fekete is, így felváltva sorakoztattam fel őket. Akár teljesen teli is lehet pakolni, de én váltakozó nagyságúakkal, vagy csak egy nagy darab gyönggyel is el tudom képzelni.


A drót másik végét szintén hurokkal zártam, de még ezt se szorítottam össze, mert ide akasztottam a láncdarabot. A szemek száma befolyásolja, milyen ívet ír majd le a fülbevaló. Először ötöt próbáltam, de az nem tetszett, végül a három mellett döntöttem. A lényeg csak az, hogy páratlan legyen, mert a fülbevalóalapot középre kell beleakasztani.


Először az egyik hurokba akasztottam a láncot, összezártam, és csak utána feszítettem rá a másik oldalát. Kicsit összeszorítottam a hurkokat, de mivel a memóriadrót nagyon stabil, olyan szépen kifeszíti a láncot, hogy magától biztosan nem fog kibújni a hurokból. A hurok kibomlásától sem kell tartani, annyira azért nem erős a drót, hogy szétfeszítse ezt, vagy akár a láncot.


Az alakja miatt választottam láncot, és nem szerelőkarikát. A karika vízszintesen elfeküdt volna a kifeszítés miatt, és nem lehetne szépen beleakasztani az alapot. A lánc azonban a formája miatt szépen kifeszül, és így egyenesen áll a fülbevaló felakasztva is.


Még mindig maradt pár szem gyöngyöm, és azokból ehhez hasonló gyűrű lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése