2016. január 28., csütörtök

Összefonódó gyöngyök

Jó hosszú idő telt el, mióta utoljára ékszert készítettem magamnak, de egy ötlet már rég megvalósításra várt, így most, hogy végre volt egy kis időm molyolni vele, meg is csináltam. Annyira egyszerű, és csak pár dolog kell hozzá, meg egy egészen kicsi türelem. Nézzétek csak...Hozzávalók, szükséges eszközök:
- kásagyöngy (legalább 2 szín, de lehet több is)
- vékony drót
- szerelőkarikák
- végzáró gyöngy
- delfinkapocs
- lánchosszabbító
- olló és egy fogó

Első lépésként kiszámoltam, nagyjából mekkora drótra lesz szükségem. Mivel két összefonódó gyöngysor adja a végeredményt, lemértem a csuklóm kerületét, majd ahhoz adtam hozzá 2-3 cm ráhagyást a végek eldolgozásához. Ennek megfelelően vágtam le 2x20 cm-t a drótból, ami kicsit rövidnek bizonyult, de semmi pánik, többek között ezért is hasznos a lánchosszabbító!


A két drótra felfűztem a gyöngyöket, majd a végén annyi szabad helyet hagytam, ami elég az eldolgozáshoz. Esetemben ez kb 1,5-2 cm, de lehet hosszabb is, ha kell, csak azt még korábban kell belekalkulálni. Inkább utólag csípjünk le, mint hogy túl kevés legyen a drót!


Az elzáráshoz a drót mindkét végét áthúztam a szorító gyöngyön, majd miután belehúztam a szerelőkarikába is, visszadugtam, és jól meghúztam, minél kisebb legyen a hurok és a szabad hely a gyöngyök és a szorító között. (Úgy a legkönnyebb meghúzni, ha közben csak a drótot és a karikát fogjuk.) Végül a fogóval összenyomtam a szorítógyöngyöt, majd pár biztonsági tekerés után a maradék drótvéget visszafűztem egy-két szem gyöngybe.

Dupla soros szerelőkarikát választottam, mert ez biztosan nem nyílik szét, ha véletlen beleakad valamibe a karkötőm.

Ha kész mindkét vég, nincs más dolgunk, mint felszerelni a fogó segítségével az egyikre a delfinkapcsot, a másikra pedig a lánchosszabbítót. Utóbbira nem csak elmérés esetén lehet szükség, később sokkal egyszerűbbé teszi a karkötő fél kézzel való becsatolását.

Az összefonódást már igazán nem nagy kunszt. Fogtam a fekete sort és áthúztam a zöld hurok alatt, majd a zöldet pedig átbújtattam a fekete hurok felett. Picit meghúztam, - de lazábbra is lehet hagyni - és kész is!


Egyszerűen nagyszerű!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése