2016. július 27., szerda

Spontán vízfestés tanfolyam

Az ecsetek és én sosem voltunk jó barátságban, mindig inkább a színes ceruza felé húzott a szívem, viszont pár éve úgy döntöttem, nem hagyom magam eltántorítani egy klassz technikától csak azért, mert nem megy! Időnként előkaptam a vízfestéket, beszereztem mindenféle ecseteket, aztán másfajta festéket, másfajta ecsetet, és a többi, de úgy tűnt, hogy hiába pacsmagolok, nem lesz jobb. Gyakorlás ide vagy oda, akkor is kell némi oktatói segítség... Így történt, hogy egy barátnős hétvége vízfestés tanfolyamba csapott át!


Egy egész hétvégét töltöttünk együtt Nikivel, és a teljesen átlagos lányos dolgokon túl (boltokban csavarogtunk, sütit sütöttünk, filmeztünk, dumáltunk...) elővettük a vízfestéket is. Niki angol tudásán túl sokat jelentett még a saját motiváltságom és lelkesedésem, ugyanis egyikkel se mentünk volna sokra a másik nélkül... Leginkább azért, mert egy 5 részes online vízfestés tutorialt néztünk ki magunknak.

Az első bejegyzés lényegében csak az eszközöket mutatja be, és felvázolja, miért is olyan jó a vízfestés. Nekem a finom színek, színátmenetek és a könnyedség miatt tetszik, mert akkor is lehet szép, ha nem feltétlen pontos. Sőt, ez egy kifejezetten olyan eszköz, aminek a véletlenekben rejlik a titka. A finom, laza mozdulatoktól lesz egyedi és csodaszép!

Második bejegyzés (Brigi)

Második bejegyzés (Niki)

Mivel mi nem állunk profi szinten, nem is kifejezetten választottunk profi eszközöket. Természetesen akvarell papírt használtunk, az azért mindenképpen alap, ecsetnek pedig sok-sok  melléfogás után én kettőt javasolok az elfogadható árkategóriában:
IKEA MÅLA ecsetek: Ha túlteszi magát az ember azon, hogy kicsik és tömzsik, na meg hogy gyerekeknek készültek, akkor rá kell jönnie, mennyire megfelel a célnak. A készlet minden darabjának más-más mérete és feje van, nem hullik a szőre (én eddig ezzel küzdöttem a legtöbbet), és sem szárazon, sem vizesen, sem festés közben nem állnak szanaszét a szálai. Teljesen lényegtelen momentum, de Nikivel odáig vagyunk azért, hogy hihetetlenül puhák is!
Da Vinchi (373): Nem a legolcsóbb kategória, de azért még jó beszerzésnek számít. Minden jó tulajdonsága megvan, ami egy jó ecsetnek illik, és felnőtt méret. :) Igazából egy közepes méretű elég kezdésnek (nekem 6-os van). Ez az első komolyabb ecsetem, és nem is igazán értem, miért is nem mertem rögtön a kicsit drágábbak felé nyúlni.

A festék sem elhanyagolandó, bár azért abból se választottunk nagy márkákat. Régebben a gombos festékkel is maximálisan megelégedtem, de végül kíváncsiságból vettem tubusosat, mégpedig az Aldiban. Ezt most Niki használta. Nem mondom, hogy rossz, vannak benne szép színek, de a zöldek például egyáltalán nem tetszenek, nagyon nehezen tudok belőle igazán szép zöldet keverni. Az én kezembe viszont egy másik tubusos paletta került, amit ajándékba kaptam nem rég. Márkája nem igen van, így azt sem tudom, hol lehet kapni, de a színei nagyon szépek, és ez most az aktuálisan kedvenc festékem.

Harmadik bejegyzés (Brigi)

Harmadik bejegyzés (Niki)

A következő három bejegyzésben lévő tanácsokat és technikákat is kipróbáltuk egy-egy papírlapon. Összemostunk, rétegeltünk, kevertünk, na meg maszatoltunk és hümmögtünk, meg mutogattunk, hogy a másiké miért jobb. A vizes színeken túl elég elképesztő, mikor két árnyalat összefolyik, vagy száradást követően rákerül az alapra egy újabb réteg. A végtelenségig lehet játszani vele, vagy amíg át nem ázik a papír... Az javaslom, senki se álljon neki nagy elvárásokkal vízfestékezni, mert az nem tesz jót. Nem érdemes ráfeszülni, el kell engedni a kezünket és a fantáziánkat, és a végén mindenképpen jó lesz. Főleg akkor, ha nem görcsölünk rá, hogy milyen legyen. Mint látható, a virágaink, vagy a tájképünk közel se olyan, mint a bejegyzésben látható minták, de szerintem pont ettől szépek.

- Brigi -

- Niki -

Az utolsó rész további eszközöket és technikákat mutat be, amit alapanyagok hiányában nem tudtunk kipróbálni, de érdemes belelesni. Nekem például nagyon tetszik a kitakaró folyadék, amit szívesen megvizsgálnék közelebbről is. Aki esetleg további különleges technikákhoz keres ötleteket, az nézze meg ezt a bejegyzést is.


Az utóbbi időben egyébként könyveket is forgattam a témában, bár még csak az alapoknál járok. Kettőt tudok ajánlani, ami nekem nagyon tetszett, és ha sikerült saját példányt beszereznem, akkor jobban belemerülök majd a technikába:
- Vízfestés (Marylin Scott)
- A vízfestés technikáinak enciklopédiája (Diana Craig és Hazel Harrison)

Alkotásra fel, és csak semmi görcsölés!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése