2017. április 9., vasárnap

A zene ereje

A helyzet az, hogy nem igazán volt választásom, zeneszeretetben nőttem fel, a kiságyam alatt hangfalból szóltak a lágy muzsikák, így biztosítva az édes álmot. Kamasz koromban, mikor saját szobám lett, minden este zenét hallgatva aludtam el, főleg ha rossz kedvem volt, és az utóbbi hónapokban újra felelevenítettem ezt a szokást, mert másként talán sose jönne álom a szememre olyan időpontban, ami a reggeli keléssel is összhangban van. De nem csak ebben segít... Engedjétek meg, hogy ma írjak egy kicsit arról, mit jelent nekem a zene.Nos, nincs túl jó hangom, és táncolni is csak annyira tudok, hogy kitombolhassam magam, ha arra van szükségem, mégis elképzelhetetlennek tartom csendes környezetben élni az életem. A zene mindenképpen ad, és csak akkor vesz el, ha valóban arra van szükség. Megnyugtat, reményt ad, kikapcsol, vigasztal, vagy éppen segít túllépni. Felpörget, feltölt, mosolyt csal az arcodra, felidéz emlékeket, vagy épp segít feledni és a jelenben élni, néha még azt is megsúgja, mit kellene tenned. Volt már veletek olyan, hogy pont az a zene szólalt meg a rádióban, ami választ adott egy újra meg újra felmerülő kérdésre? Velem időnként megesik.

Ezért is van az a sokaknak furcsa szokásom, hogy mindig a dallamot, a szöveget, a hangot és az összképet nézem, sosem az előadót. A mondanivalót figyelem és az érzéseket, amit kivált a dal. A zene egy olyan varázslat a világban, ami nélkül egész biztos kevesebbek lennénk. Sok olyan zeneszám van, amit ha meghallok, mindig ugyan az az érzés kerít hatalmába. Mondjuk, amit akkor éreztem, mikor először hallottam, vagy az a személy, helyzet, esetleg cselekvés jut eszembe, amit csináltam, miközben felcsendült és elmerültem vele az adott szituációban.

Szinte mindenre van zeném. Rossz napokra, jó napokra, szerelemre, csalódásra, tombolni, nevetni, sírni, alkotni, kedvet csinálni valamihez... Személyek is vannak, akik azonnal eszembe jutnak egy-egy dallamról, akkor is, ha már ezer éve nem találkoztam vagy beszéltem velük és már rég nincs részük az életemben. Ezért is vagyok azon, hogy a lehető legtöbb lejátszási listát állítsam össze magamnak, mert így csak pár kattintásra leszek mindig attól, amire éppen a lelkem vágyik, vagy amire szüksége van.

Ma azt a listát mutatom meg, amit akkor szoktam meghallgatni, hogy ha kicsit megremeg a lábam alatt a talaj. Mindenféle előadó, ezerféle mondandó, de valamennyiről az jut eszembe, hogy menni kell, haladni kell, csinálni kell, vannak mélypontok, és vannak végtelen magasságok, de az élet ilyen, hullámvölgyek nélkül nem lennének igazán izgalmasak a hullámhegyek sem.


A jelenlegi lista, vastagon kiemelve a legnagyobb kedvenceim:
1. Avril Lavigne - Give You What You Like
2. Avril Lavigne - Let Me Go ft. Chad Kroeger
3. Avril Lavigne - Wish You Were Here
4. Avril Lavigne - Nobody's Home
5. Avril Lavigne - Innocence
6. Avril Lavigne - Losing Grip
7. Feeder - Feeling a Moment
8. Jack's Mannequin - The Mixed Tape
9. Anna Nalick - Breathe (2am)
10. Plain White T's - Hey There Delilah
11. Aqualung - Brighter Than Sunshine
12. Citizen Cope - Let The Drummer Kick It
13. Daniel Powter - Bad Day
14. Daniel Powter - Free Loop
15. Dashboard Confessional - Belle Of The Boulevard
16. Dashboard Confessional - Stolen
17. Dashboard Confessional - Don't Wait
18. Kodaline - High Hopes
19. Gavin DeGraw - I Don't Want To Be
20. Gavin DeGraw - Chariot
21. Gavin DeGraw - Soldier
22. Gavin DeGraw - Make a Move
23. Gavin DeGraw - Not Over You
24. Gavin DeGraw - Fire
25. Fergie - Big Girls Don't Cry
26. Jet - Look what you've done
27. Jet - Are You Gonna Be My Girl
28. John Newman - Love Me Again
29. John Newman - Cheating
30. John Newman - Out Of My Head
31. John Newman - Losing Sleep
32. John Newman - Come And Get It
33. Rebecca Ferguson - I Hope
34. Rebecca Ferguson - Backtrack
35. Florrie - Real Love
36. Florrie - Little White Lies
37. José González - Heartbeats

Az utolsó zenének a választott videóját is nagyon szeretem, illik a hangulatához. A lista időnként biztosan bővül majd, de a fontossága nem változik. Mert a zene terápia, főleg a rossz napokon. :)

A képet itt találtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése