2018. március 18., vasárnap

Online olvasnivalók II.

Mikor megtanultam olvasni, és egyben bele is szerettem a betűkbe, még csak offline módszerek álltak rendelkezésemre, így felnőtt fejjel, elég sokáig eszembe se jutott, hogy méretes könyvespolcokon túl máshol is keresgélhetek olvasni valót. Imádtam az általános iskolai könyvtárat, majd jött a könyvesbolt, és később az antikvárium szerelem. Bőven elég volt egy érdekes fülszöveg, vagy csodaszép borító, meg talán egy kis beleolvasás, ha mégis bizonytalan voltam. Aztán egyre elkényelmesedtem, jött az internet, a webáruházak, kevesebbet járok boltba, könyvtárba az olvasás kihívás óta már egyáltalán nem (pedig továbbra is imádom mindkettőt), ráadásul inkább tudatosan, leárazások alkalmával és használt példányok felkutatásával intézem a beszerzéseket, így szinte teljesen eltűntek a hirtelen, érzelmi felindulásból elkövetett vásárlások.


Mostanában viszont egyre jobban érdekelnek az újdonságok, és néha félek attól is, hogy lemaradok a jó könyvekről. Na meg persze kíváncsi vagyok, hogy mit gondolnak mások azokról a történetekről, amiket kinéztem, elolvastam, tetszettek, vagy nem tetszettek. Így találtak rám a könyves blogok.


* * *

Könyvutca


Bea és Zsófi voltak az elsők, akikkel szimpatizálni kezdtem. A blog egyik különlegessége, hogy anya és lánya közösen vezeti, így két generáció szemszögén át záporoznak a posztok. Néha mindketten elolvasnak egy-egy művet, de leginkább egészen más vizeken eveznek.

Bea (az anya), gyakran olvas ifjúsági, illetve fiatal felnőttekről szóló könyveket, ami különösen érdekes az ő szemszögéből, hiszen nem csak megélte már ezeket a problémákat, más szemszögből is látta, a gyerekeit figyelve. Ezen felül, az általa bemutatott könyvek esetén az érzelmekről, barátságról, szerelemről, emberi sorsokról mesélő művek vannak többségben, így nem is csoda, hogy akaratlanul is az ő kedvencei keltik fel az érdeklődésem. Zsófi (a lány), inkább izgalmasabb, kevésbé hétköznapi történeteket pártol, mint krimi, thriller és fantasy, hogy csak néhány műfajt említsek. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy bármelyikük is elzárkózna más műfajoktól. Előfordulnak filmes összehasonlítások, és olyan olvasnivalók is, amik inkább életmódhoz vagy hobbihoz kapcsolódnak, főleg mert Bea kreatívkodni is szokott. Kitekintős bejegyzésekbe Zsófi az aktívabb, amiknek azért van még köze könyvekhez, csak kicsit másképp. Például az Instán láttam rovat.

Hangulatát tekintve a játékos, de mégis egyszerű design fogott meg. A borítókép olyan, mint ha egy csodásan kaotikus könyvespolc alatt ülve merülhetnék bele az írásokba. Saját fotókat leginkább csak az Instagramon osztanak meg, de többnyire mindig készül valami hangulatteremtől képes összeállítás is a vélemény mellé, hogy ha a szavak kevésnek bizonyulnak (nem szoktak), képileg is érezzük a művek hangulatát. Ez utóbbi kifejezetten tetszik, mert imádom a mood boardokat!

Idén olvasás kihívást is indítottak, amibe talán még nem olyan késő becsatlakozni, mert csupán 12 pontból áll, simán behozható a január és a február.

Néhány könyv, ami náluk tetszett meg:

* * *

Tíz kicsi könyv


Viszonylag friss felfedezés, néhány hónapja találtam rá a leányzóra. Az alaphangulat is tetszik nála, letisztult, összeszedett, de első nekifutásra a fotói fogtak meg, szinte azonnal be is követtem Instagramon. Egyszerű, mégis nagyszerű, életszerű, hétköznapi hangulatú képeket készít az olvasott könyvekről, már attól kedvem támadna belelapozni némelyikbe, hogy meglátom a fotón, és ezzel tökéletesen kiegészíti a jó grafikákat, valamint felhúzza a kevésbé jellegzetes vagy jól sikerülteket. A kíváncsiakat a kulisszák mögé is beengedi, többek között a csodás fotók titkát is felfedi. Minden más pozitívum mellet nem elhanyagolható az írások stílusa sem, mindig közvetlen, őszinte, szókimondó. Sok olyan könyv van, ami az előző blogon is felbukkant, de csak a tíz kicsi könyv kritikája miatt került fel végül mégis a listámra.

Műfajok tekintetében nagyon széles skálán mozog, de ahogy észre vettem, hozzám hasonlóan kevésbé pártolja a csöpögős, nyálas, valóságtól elrugaszkodóan romantikus, nagyon limonádé, nagyon semmit mondó könyveket, még ha néha kezébe is kerül egy-egy, ahogy velem is megesik időnként. Szóval van okom szimpatizálni az ízlésével, és bátran hagyatkozok a véleményére, főleg mert már listán lévő és elolvasott könyveimről is olyanokat írt, amik miatt csak még inkább várom őket, vagy lelkesen egyet tudtam érteni. (Ez persze mind a három blogra igaz.)

A kritikák mellett más könyves jóságok is helyet kapnak, például fantasztikus olvasástervezőt állított össze, amit ha idén nem is, jövőre talán én is vezetni kezdek. Kis segítség a vásárláshoz, és válasz a klasszikus kérdésre: Hogy van időd ennyit olvasni? Személyes kedvencem pedig a Borítómámor rovat, ami még szép, hogy megfogott, imádom a jól kitalált, igényes grafikákat.

Néhány könyv, ami nála tetszett meg:

* * *

A szofisztikált macska


Legfrissebb felfedezettemnél a blognév, és a képek fogtak meg elsőre (de kis felszínes tudok lenni...), majd elolvastam pár írását, és  nagyon bejött a stílusa. Őszinte, szókimondó, cseppet sem finomkodik, plusz vicces. Csak hogy egy példát hozzak, itt van EZ a poszt. Többször is felnevettem már a sorait olvasva, de ezen szinte végig röhögtem. Szóval új kedvencet avattam a héten, Instagramon is követni kezdtem, és már felírtam pár új könyvet a listámra. Meg kell jegyezzem, bizonytalan vagyok, kellett-e nekem egy harmadik könyves blog, ugyanis azt vettem észre, hogy ami felett elsiklottam a Könyvutca oldalain, az a tíz kicsi könyvnél már megfogott, és amikre az elmúlt hetekben csak vállat rántottam a tíz kicsi könyvnél, az A szofisztikált macskán mégis megtetszett.

Panna az életben is hasonló lehet hozzám. Ami a szívén, az a száján, nem szeret drámázni, és csak azért is hátat fordít mindennek, amit hájpolnak. Aztán rájön - ahogy általában én is -, hogy sok esetben kár volt.  Műfajok tekintetében jöhet krimi, thriller, fantasy, dráma, családregény, szépirodalom... amíg nem hatásvadász és csöpögős, de első sorban számára is az a fontos, hogy valami megfogja benne, műfajtól függetlenül.

Nem befolyásoló, de cuki észrevétel, hogy a szokásos pontozás helyett - amire én sosem figyelek, mert nem szeretem számszerűsíteni a dolgokat - macskatappancsok jelölik az elért elégedettségi fokokat. Ez mennyire kreatív már!

Néhány könyv, ami nála tetszett meg:

Huhh! Hát gratulálok annak, aki végigolvasta ezt a posztot, megérdemel egy vállveregetést, de igazi könyvmolyoknak talán nem is volt olyan durva. Akit érdekel, lesse meg az első ajánlómat, melyben kreatív blogokat gyűjtöttem csokorba.

A képek forrásai a linkelt blogok, rájuk kattintva a Facebook oldalakra jutsz.

2 megjegyzés:

  1. Hát mennyire szépeket írtál rólam és milyen szuper blogokkal együtt említesz! ❤️ Ha macska lennék, most tuti, hogy dorombolnék �� Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy így gondolod, köszönöm, hogy megírtad! :)

      Törlés